Julkaistu

Sähkökatkoihin ja sähköpulaan varautuminen

Sähköverkko

Talvella 2022–2023 sähkön hinta ja mahdolliset sähkökatkot puhuttivat suomalaisia, ja mediassa väläyteltiin jopa sähköpulan mahdollisuutta. Kotitaloudet odottivat kauhulla tulevia sähkölaskuja, ja päänvaivaa aiheutti myös se, miten mahdollisista sähkökatkoksista oikein selvittäisiin.

Pelätty talvi tuli ja meni. Moni hankki kotiinsa esimerkiksi kuivamuonaa ja taskulampun, jotka jäivät käyttämättä, kun pelättyjä päivittäisiä sähkökatkoja ei tullutkaan. Sähkökatkot eivät kuitenkaan ole vain tietyn vuoden tai vuodenajan riski, ja niihin varautuminen kannattaa aina: sähkökatko voi tulla milloin tahansa, ja vähiten se haittaa arkea, kun teet kotiisi muutaman fiksun hankinnan jo ennalta.

Sähkökatkoja voi tulla monesta syystä

Ukkonen, myrskyn kaatamat puut tai painava lumi sähkölinjoilla voivat katkaista sähköt joskus muutamaksi minuutiksi, joskus jopa useaksi päiväksi. Ikävä kyllä, säiden ääri-ilmiöiden yleistyessä tällaiset luonnonvoimista johtuvat sähkökatkot tulevat todennäköisesti vain lisääntymään etenkin vapaa-ajanasunnoilla ja taajama-asutuksen ulkopuolella. Esimerkiksi maatiloilla sähköjärjestelmiin vaurioita voivat aiheuttaa myös luontokappaleet, kuten hiiret ja rotat.

Kaupungeissa syy yllättävään sähkökatkoon voi olla esimerkiksi materiaalivauriossa tai pieleen menneessä maankaivuutyössä. Toki myös sähköverkon ennalta suunnitellut huolto- ja korjaustyöt voivat aiheuttaa useamman tunnin katkoja kerrallaan.

Suomalaiset kokivat sähköpulan 70-luvulla

Sähköpulasta johtuvat ongelmat ovat vielä oma lukunsa sähkökatkojen joukossa. Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti eivät kata sen kulutusta ja siksi sähkön käyttöä joudutaan säätelemään. Käytännössä sähköpulan aiheuttamat katkot ovat muutaman tunnin mittaisia ja ne toteutetaan rajatuilla alueilla, kuten tietyssä kaupunginosassa. Katkoista myös ilmoitetaan yleensä etukäteen.

Suomessa sähköpulakatkoja koettiin viimeksi 70-luvulla, kun voimalaitosmestarit menivät lakkoon. Talvella 2022–2023 katkoja väläyteltiin muun muassa siksi, että Venäjän tilanteen takia sähkön ja kaasun tuonti itänaapurista oli lopetettu ja lisäksi Olkiluoto 3:n käyttöönotossa oli ongelmia.

Miten selviytyä sähkökatkosta?

Sähkö on suomalaisille itsestäänselvyys: pesukone pyörii, ruoka on uunissa, televisio on auki ja samaan aikaan selaamme nettiä kännykällä sähkövalojen valaisemassa asunnossamme. Jääkaapin ja pakastimen toiminta on niin arkipäivää, ettei niitä tule edes ajatelleeksi.

Sähkökatkon iskiessä ei olekaan ihme, jos elämä tuntuu yhtäkkiä hankalalta. Ruokahuolto mutkistuu vuodenajasta riippumatta. Talviaikaan taas pimeys ja kylmyys aiheuttavat haastetta, kun valot, sähkölämmitys ja kaukolämpö lakkaavat toimimasta. Pidemmästäkin katkosta selviää kuitenkin tuskatta hyvällä varautumisella.

Keittiöön kannattaa hankkia sähkökatkon varalta jonkin verran huoneenlämmössä säilyviä elintarvikkeita sekä ruokaa, jota voi syödä lämmittämättäkin: hedelmä-, liha- ja kalasäilykkeitä, näkkileipää, pähkinöitä, keksejä, tuoremehua, vettä – ylipäätään ruokia ja juomia, jotka säilyvät hyvin, eivät vaadi valmistamista ja ovat mieleisiä. Varastoa olisi hyvä olla noin 72 tunniksi varsinkin syrjäisemmillä asuinalueilla.

Jos pelkän kylmän ruoan ja juoman nauttiminen kuulostaa tympeältä, voi miettiä retkikeittimen hankkimista. Se vie varsin vähän tilaa ja mahdollistaa niin kahvin kuin makaronin keittämisen.

Valaistuksen avuksi kannattaa hankkia kunnon tasku- ja otsalamppuja sekä pattereita niihin. Kodin lämmityksessä auttaa paljon, jos rakennuksesta löytyy takka, leivinuuni tai kamina. Niiden kylkeen voi hankkia vielä kaminapuhaltimen, joka tehostaa lämmön leviämistä. Jos puulämmitystä ei ole, voi harkita kaasulämmittimen hankkimista. Yksi tehokkaimmista apuvälineistä sähkökatkon iskiessä on myös aggregaatti.

Aggregaatti auttaa monella tavoin

Polttomoottorigeneraattori eli aggregaatti on näppärä laite, joka tuottaa sähköä bensiini- tai dieselmoottorin voimalla. Aggregaatti on kompaktin kokoinen laite, joka toimii varavirtalähteenä silloin, kun sähkökatko iskee.

Sähkökatkon aikana aggregaatista riittää virtaa esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen päällä pitämiseen, ja lisäksi sen tuottamalla sähköllä voi ladata kännykät. Osa aggregaateista mahdollistaa myös television ja tietokoneen käytön.

Katkoja tai ei, älä maksa sähköstä liikaa

Mennyt talvi oli hyvä muistutus siitä, että sähköasioiden äärelle kannattaa pysähtyä silloin tällöin. Sen lisäksi, että varautuu sähkökatkoihin, on tärkeätä pitää sähkösopimuksensa ajan tasalla: sähkön kilpailuttaminen kannattaa, kun haluat välttää hirmuiset sähkölaskut tulevina talvina.