Ostajan opas

Lue vinkkimme niin et pety valintaasi ja kukkarosikin kiittää!

Tälle sivulle olen koonnut kaikki tärkeimmät asiat jotka vaikuttavat aggregaatin valintaan. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua muodostamaan paremman kuvan siitä minkälaisen aggregaatin tarpeessa sinä olet. Jos haluat lukea aiheesta ruotsiksi, suosittelen että tutustut tähän sivustoon.


Tältä sivulta löydät seuraavat asiat:

 1. aggregaatin valintaan vaikuttavat tekijät
 2. yleisiä vinkkejä aggregaatin valintaa varten
 3. aggregaatin tuottama jatkuva teho
 4. aggregaatin maksimiteho
 5. kuinka tehokas aggregaatti?
 6. minkälaisen sähkölaitteen kanssa käytät aggregaattia?
 7. kierrosluvut eli rpm
 8. aggregaatin tuottaman sähkön laatu
 9. bensiini- vai diesel-aggregaatti
 10. aggregaatin kulutus
 11. digitaalinen invertteri herkille laitteille?
 12. aggregaatin hinta: mitä aggregaatti maksaa?

Pidä nämä mielessäsi kun valitset aggregaattia:

 • Onko aggregaatti helppo käynnistää – voit valita helpon sähkökäynnistyksen tai hieman voimaa vaativan käsikäynnistyksen
 • Kuinka suuri aggregaatti on? Saatko sen varastoon tai autotalliin piiloon?
 • Kuinka suuren tehon tarvitset? Mitä laitteita haluat käyttää aggregaatin tuottamalla sähköllä?
 • Tuleeko aggregaatin käytöstä johtuva meteli häiritsemään sinua?
 • Kuinka paljon polttoainetta aggregaatti kuluttaa? Kuinka usein jaksat tankata? Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan polttoaineeseen?
 • Sopiiko kukkarollesi paremmin kalliimpi diesel aggregaatti vai halvempi bensiini aggregaatti?
 • Aiotko asentaa aggregaatin pysyvästi johonkin tiettyyn paikkaan vai tuletko kantamaan sitä mukanasi?
 • Aiotko käyttää aggregaattia myös herkkien sähkölaitteiden kanssa (TV, radio, mikro, jääkaappi jne.)?

Yleisiä vinkkejä

 1. Aggregaatti käynnistetään joko sähköisesti (painamalla nappia) tai käsin (vetämällä narusta)
 2. Aggregaattia ei missään nimessä saa käyttää sisätiloissa sillä siitä erittyy myrkyllisiä kaasuja
 3. Paras paikka sijoittaa aggregaatti on katettu katos, huomioi että laatikollisetkaan (salkkumalliset) aggregaatit eivät kestä lumi- tai vesisateita
 4. Paloturvallisuussyistä tulee aggregaatti sijoittaa vähintään 1 metrin päähän rakennuksista, seinistä sekä muista koneista
 5. Muista tyhjentää aggregaatti polttoaineesta kun se jää käyttämättömäksi pidemmän ajan

Aggregaatin tuottama jatkuva teho

Kaikista tärkein ominaisuus joka määrittelee hyvin pitkälti mihin hintaluokkaan aggregaatti kuuluu, on aggregaatin tuottama jatkuva teho, joka mitataan kilowateissa (kW).

Verratessa aggregaattien tehoja tulisi sinun tietää millä tavalla teho on laskettu. Laskuissa tulee ottaa huomioon jännite, taajuus, virta sekä näiden herkkyys muutoksiin.

Pienimmät aggregaatit tuottavat noin 1 – 2 kW jatkuvan tehon kun taas suuremmat ja tehokkaammat aggregaatit voivat tuottaa yli 10 kW jatkuvan tehon!

Aggregaatin jatkuvalla teholla tarkoitetaan tehoa jonka generaattori voi ylläpitää useamman tunnin ajan.

Muista että 3-vaihe aggregaateissa teho jakautuu kolmelle vaiheelle, 1-vaihe aggregaatissa koko teho on yhdessä ulostulossa.

KATSO: Stanley SG 5500 3-vaihe aggregaatti


Aggregaatin tuottama maksimiteho

Aggregaatin maksimiteho tarkoittaa tehoa jonka generaattori pystyy tuottamaan hetkellisesti. Käsitteestä ei ole päästy vielä täysin yhteisymmärrykseen sillä ’hetki’ voi tarkoittaa minuuttia, sekuntia tai sadasosaa. Sinun tulee tietää että aggregaatit pystyvät tuottamaan kovemman tehon tietyn, lyhyen ajanjakson ajan ennen kuin ne palavat tavalliseen, jatkuvaan tehoon. Se kuinka paljon suurempi tämä maksimiteho on, riippuu täysin aggregaatista.

Maksimiteho on aggregaatin hetkellinen, jatkuvaa tehoa suurempi teho.

Super-suosittu Kipor IG 2000 (jatkuva 1600 W, maksimiteho 2000 W)

Tehokkaampi Kipor KDE 6500 (jatkuva teho 5500 W, maksimi 6500 W)


Kuinka tehokkaan aggregaatin tarvitset?

Kuinka tehokkaan aggregaatin tarvitset määrittyy sen perusteella että minkälaisten laitteiden kanssa tulet käyttämään aggregaattia. Tätä varten tulee sinun esinnäkin selvittää kuinka monen laitteen kanssa sinä tulet käyttämään aggregaattia ja sen jälkeen sinun tulee laskea näiden laitteiden yhteenlaskettu virrankulutus (wateissa tai kilowateissa).

Mieti varsinkin että kuinka monen laitteen kanssa aggregaatin tulee toimia samanaikaisesti. Ota humioon että osa sähkölaitteista (esim. porakone, pesukone) käyttää käynnistyshetkellä huomattavasti enemmän sähköä: virrankulutus voi olla joka 2-7 kertaa suurempi kuin tuotteessa ilmoitetut arvot. Mikäli haluat olla 100 % varma jonkin laitteen virrankulutuksesta voit tietenkin mitata amppeerimittarilla laitteen sähkönkulutuksen.


Aggregaattia voi käyttää kolmen erityyppisen sähkölaitteen kanssa

 1. Sähkölaitteet joilla on resitiivinen kuorma; näillä sähkölaitteilla on aina samankokoinen kuorma (sähkönkulutus), laite ei siis ota käynnistyshetkellä suurempaa virtaa kuin mitä tuotteessa ilmoitetaan. Esimerkkejä: lamput, leivänpaahdin ja sähköpatteri.
 2. Reaktiivinen kuorma; nämä laitteet toimivat sähkömoottorilla jonka suorituskyky on suoraan sidottuna siihen kuinka laadukasta sähköä moottori saa. Huonolaatuinen sähkö aiheuttaa sen että moottori ei pyöri tarpeeksi nopeasti ja se voi vaikuttaa negatiivisesti sähkölaitteen elinikään. Mm. seuraavissa laitteissa on sähkömoottori: jääkaapit, pakastimet, ilmalämpöpumput, porakoneet ja muut sähkötyökalut.
 3. Elektroniset kuormat; nämä sähkölaitteet ovat vaativampia sähkönlaadun suhteen. Ne tarvitsevat toimiakseen erittäin laadukasta ja tasaista sähköä (ns. siniaalto sähköä). Näihin laitteisiin kuuluvat mm. tietokoneet, radiot, mikroaaltouunit, CD-soittimet, DVD-soittimet, televisiost ja niin edelleen.

Moottorin kierrosluku eli revolutions per minute (rpm)

Rpm eli revolutions per minute kertoo kuinka monta kierrosta aggregaatin moottori pyörii minuutissa. Mitä pienempi kierrosluku moottorilla on, sitä pidempi käyttöikä moottorilla tulee olemaan.

3000 kierrosta per minuutti pyörivien aggregaattien käyttöiät ovat suurin piirtein:

 • 300 – 1 000 tuntia halvimilla aggregaateilla
 • 1 000 – 3 000 tuntia laadukkaalla moottorilla
 • 3 000 – 10 000 kehittyneellä kansiventtiili moottorilla

1500 kierrosta per minuutti pyörivien aggregaattien käyttöikä on noin: 10 000 – 40 000 tuntia mallista riippuen.

Mikäli tulet käyttämään aggregaattia paljon, tulee hitaampikierroksinen malli olemaan halvempi pitkässä juoksussa.


Sähkön laatu

Aggregaattien tuottaman sähkön laadussa on suuria eroavaisuuksia. Joidenkin, mm. digitaalisten inverttereiden, sähkö on siniaallon muotoista eli samaa kuin tavallisessa sähköverkossa kun taas joissain malleissa sähkö saattaa sisältää yliaaltoja tai aaltomuoto voi olla vääristynyt. Sähkön laatu pitää huomioida mikäli tulet käyttämään aggregaattia herkkien sähkölaitteiden kanssa, esim. television, jääkaapin, radion tai tietokoneen kanssa.

Digitaalisten inverttereiden sähkö on huomattavasti parempilaatuisempaa ja sopii hyvin herkille sähkölaitteille.

Katso kaikki invertteriaggregaatit


Bensiini-aggregaatti vai diesel-aggregaatti?

Aggregaatit käyttävät joko bensiiniä tai dieseliä polttoaineena. Yleisesti ottaen bensiini on hitusen kalliimpaa kuin dieseli mutta bensiini aggregaatti on halvempi kuin diesel-käyttöinen aggregaatti. Diesel aggregaatti tulee pitkässä juoksussa halvemmaksi mikäli aggregaatilla on paljon käyttöä, se selviää seuraavista laskelmista:

 • 4 kW bensiini aggregaatti kuluttaa 3000 tunnin aikana 3 750 litraa bensaa, joka maksaa noin 4 000 euroa
 • 4 kW diesel aggregaatti kuluttaa 3000 tunnin aikana 3 500 litraa polttoöljyä, joka maksaa noin 2000 euroa

Diesel aggregaatilla säästät siis noin 2 000 euroa! Sinun tulee kuitenkin muistaa että säästön saavuttaminen voi viedä useita vuosia, varsinkin jos et käytä aggregaattia säännöllisesti.


Aggregaatin kulutus

Kuten jo totesimme, diesel aggregaatti kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin bensiini aggregaatti. Kuinka paljon polttoainetta aggregaatti kuluttaa riippu täysin moottorin koosta; pienemmät aggregaatit voivat kuluttaa niinkin vähän kuin 0,5 litraa tunnissa kun taas suuremmat aggregaatit saattavat kuluttaa useamman litran tunnissa.

Muista että aggregaatin kulutus määrittää kuinka kauan generaattori voi toimia yhtäjaksoisesti.

Vertaa kulutusta bensatankin kokoon niin sinulle selviää kuinka monta tuntia aggregaatti voi toimia yhtäjaksoisesti yhdellä täydellä tankillisella.


Aggregaatti digitaalisella invertterillä

Aggregaatti jossa on digitaalinen invertteri tuottaa laadukkaampaa ja tasaisempaa sähköä ja näin ollen se sopii paremmin niin sanotuille herkille sähkölaitteille eli jääkaapeille, tietokoneille, radioille ja mikroille.

Tsekkaa tuotteet verkkokaupassa


Aggregaatin hinta: kuinka paljon aggregaatti maksaa?

Aggregaatin hinta määräytyy tietenkin tarvittavien ominaisuuksien mukaan; aggregaatti digitaalisella invertterillä maksaa usein enemmän kuin tavallinen aggregaatti ja sama pätee myös diesel-aggregaatteihin. Aggregaatin valmistaja vaikuttaa myös hintaan: tunnettujen valmistajien, kuten esim. KIPORIN, aggregaatit maksavat luonnollisesti enemmän kuin vähemmän tunnettujen valmistajien aggregaatit sillä maksat laadusta ja luotettavuudesta kun sijoitat tunnettuun merkkiin.

Halvimmat, kiinalaiset aggregaatit maksavat muutaman sadan euron verran, halvimmat mallit lähtevät jo 50-100 € kun hieman kalliimmat maksavat n. 300 €.

Jos taas haluat sijoittaa tunnetun valmistajan aggregaattiin saat investoida noin 500-2000 € omasta käyttötarpeesta riippuen. Tunnetun valmistajan aggregaatti kestää kauemmin eikä siihen tule tyyppivikoja niin usein kuin halvempaan malliin – tunnettujen valmistajien aggregaatteihin on myös saatavilla varaosia sekä huoltoa mikäli ne tulevat tarpeen.