Julkaistu

Varaudu sähkökatkoksiin etukäteen

Sähkökatkokset voivat yllättää milloin tahansa. Joskus sen syynä on talvimyrskyn aiheuttamat tuhot, joskus yleinen sähkönjakelun ongelma. Tärkeintä on kuitenkin osata varautua jo etukäteen mahdollisiin katkoksiin ja vähentää sen aiheuttamat haitat kotiin ja arkeen.

Näppärin keino on hankkia generaattori, joka voidaan yhdistää kodin sähköverkostoon ja se tuottaa sähköä kodin elektroniikkaan ja sähkölaitteisiin katkoksen aikana. Generaattoria ei saa kuitenkaan sijoittaa sisätiloihin, joten se on paras ratkaisu etenkin omakotitaloille. Dieselillä tai bensiinillä toimivat aggregaatit tulisi huoltaa ja pitää käyttövalmiina ympäri vuoden.

Harvoin mieleen tuleekaan, mihin kaikkeen sähkökatkos voisi kotona vaikuttaa. Kännykän kautta voidaan kuitenkin yhdistyä yleensä nettiin ja jatkaa esimerkiksi televisiosarjojen ja elokuvien katsomista. Samalla aika kuluu nopeammin kun voi perehtyä lähemmin vaikkapa siihen, mitä innovatiivista uusi kasino on tuonut alalle sekä saat yhteyden läheisiisi.

Mitä kotona tulisi tehdä sähkökatkoksen aikana

Sähkökatkoksia ei kuitenkaan kannata ottaa kevyesti, koska et voi koskaan tietää, kuinka pitkästä ajasta on kyse. Jos kyseessä on muutaman tunnin katkos, sillä ei ole suurta vaikutusta esimerkiksi pakasteisiin, mutta tärkeintä on osata toimia oikeaoppisesti heti kun katkos alkaa.

Älä avaa pakastimen ovea

Pakasteet säilyvät hyvinä muutaman tunnin ajan jos et avaa pakastinta tänä aikana ja päästä kylmää ilmaa ulos. Pitkien katkoksen aikana kannattaa miettiä vaihtoehtoinen säilytyspaikka, joka voi olla parveke/lumikinokset talvisin tai läheisten pakastimet. Voit peittää pakastimen matoilla ja peitoilla, joka auttaa ylläpitämään kylmyyttä.

Suojaa herkät laitteet

Ota television, tietokoneen ja muiden herkkien sähkölaitteiden johdot pois seinästä. Etenkin jos käytät bensiini- ja diesel-generaattoreita ilman digitaalista invertteriä, sähkön tuotanto voi olla aaltoilevaa ja mahdolliset sähköpiikit voivat aiheuttaa vahinkoa laitteillesi.

Mieti ruoanvalmistus uudestaan

Sähkökatkoksen aikana sähköhella ja uuni eivät toimi, joten joudut miettimään
ruoanvalmistuksen uudestaan. Joskus se tarkoittaa grillin kaivamista esiin tai
säilykkeiden tai kuivatuotteiden syömistä, mutta ensin tulisi kuluttaa jääkaapin sisältö. Jokaisessa kodissa tulisi olla riittävästi kotivaraa ainakin 72 tunnin mittaisen sähkökatkoksen varalle.

Älä yritä vetää vessaa

Vessan vetäminen voi onnistua parilla ensimmäisellä kerralla, mutta laajempien sähkökatkosten takia vesipumput eivät toimi normaalisti, joten vessakaan ei toimi hetken päästä. Vältä siis sen vetämistä ja huuhtele vessaa mahdollisesti aikaisemmin kotiisi varaamillasi vesivarastoilla tai tuo vessaan lunta sulamaan ämpärissä, jota voidaan käyttää huuhteluun.

Varaudu lämmittämään kotisi talvella

Suuremmissa katkoksissa sähkölämmitys tai kaukolämpö eivät toimi, joten joudut miettimään vaihtoehtoisia lämmitystapoja. Kotoa olisi täten hyvä löytyä puulämmitteinen saunakiuas, takka tai leivinuuni, josta voi saada oivan lämmönlähteen useammaksikin päiväksi.

Älä siis laiminlyö syksyn puusavottaa ja varaa itsellesi runsaasti polttopuuta. Muussa tapauksessa on parasta kaivaa esiin peitot tai siirtyä lämpimiin tiloihin esimerkiksi sukulaisten luo tai hotelliin kunnes sähkökatkos on ohi.