Sähkökatkot eivät ole olleet Suomessa kuin pieni riesa aiemmin. Usein sähkökatkot ovat liittyneet myrskyihin ja niiden aiheuttamiin tuhoihin. Kuitenkin energiakriisin vyöryessä päälle tilanne voi olla toistaiseksi muuttumassa. Sähkön saanti ei enää olekaan niin varmaa kuin aiemmin. Erityisesti talvella kulutuksen kasvaessa uusiin ennätyksiin ajoittaiset sähkökatkot voivat tulla todellisuudeksi Suomessakin.
Joten mitä tehdä sähkökatkon aikana. Tietenkin ensimmäinen ja tärkein asia sähkökatkon sattuessa on valo. Jokaisen on hyvä hankkia kotiinsa kynttilöitä, tulitikkuja, taskulamppuja ja pattereita taskulamppuihin. Tämä tietenkin kannattaa tehdä jo ennen kuin kriisi on käsillä. Taskulamppujen lisäksi kannattaa hankkia otsalamppuja. Otsalamput ovat käteviä sillä niiden kanssa kädet ovat vapaat.
Kun yleisestä sähköverkosta katkeaa virta, sähköä voi alkaa tuottamaan omalla aggregaatilla. Parhaimmat aggregaatit maksavat useita tuhansia euroja, mutta edullisen mallin voi saada muutamalla sadalla eurolla. Aggregaatin käyttöön tarvitaan tietenkin polttoainetta. Aggregaatin valinnassa kannattaa tutkia tarkkaan, että sen teho riittää omaan tarpeeseen. Lisäksi mukavuuden vuoksi on hyvä valita aggregaatti, jossa on suuri polttoainetankki. Aggregaatti ja siihen tarvittavat polttoaineet kannattaa ostaa valmiiksi jo ennen kuin kriisi on käsillä. On parempi tehdä valmistelut etukäteen, eikä vasta kriisin ollessa päällä.
Tietenkin sähkökatkoon voi varautua hankkimalla aurinkopaneeleja. Suomessakin aurinkopaneeleista saa hyvin virtaa kesäkauden aikana. Omien aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä ei tarvitse maksaa mitään. Aurinkopaneeleissa maksaa ainoastaan perustaminen. Itse sähkön tuotanto ei maksa mitään. Tietenkin aurinkopaneeleissa huonoa on se, että sähkökatkot todennäköisesti tapahtuvat talvella ja aurinkopaneelit tuottavat sähköä kesällä. Lumi ja vähäinen auringonvalo eivät ole hyvä asia aurinkosähkön kannalta.
Mahdollisiin sähkökatkoihin voi varautua muutoinkin. Sähkökatkon sattuessa on tärkeää ruokkia itsensä sekä lähimmäisensä. Sähkökatkoihin kannattaa varautua hankkimalla kotivaraa eli ylimääräistä ruokaa, vettä ja muita tarvikkeita. Ruoan pitää olla sellaista, että sen voi valmistaa ja nauttia ilman sähköä. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että kotona olevien ruokatarvikkeiden avulla selviäisi 72 tuntia eli kolme vuorokautta. Vettä kannattaa valuttaa astioihin ja pulloihin heti, kun sähkökatko tapahtuu. Vaikka vesihanat eivät käytäkään sähköä, veden pumppaamiseen tarvittavat laitteet käyttävät. Sähkökatkon tapahtuessa kannattaa täyttää paljon astioita ja pulloja puhtaalla juomakelpoisella vedellä.
Jos talossa on sähkölämmitys, kannattaa varautua siihen, että sähkökatkon seurauksena lämpötila asunnossa alkaa laskea nopeasti lämmityksen mentyä pois päältä. Jos asunnossa on oma takka, sitä kannattaa käyttää lämmittämiseen. Kuitenkin, jotta takkaa voisi käyttää, siihen pitää olla valmiina polttopuita. Talvella tapahtuviin sähkökatkoihin voi valmistautua keräämällä suuret määrät polttopuita valmiiksi edellisen kesän aikana.
Jos sähkökatko on alueellinen, ei myöskään autoa pysty tankkaamaan. Jos sähkökatkoon voi varautua ennalta, auton tankki kannattaa pitää täynnä. Sen lisäksi kotona voi säilyttää ylimääräistä polttoainetta.
Sähkökatkon sattuessa kannattaa välttää lämmön karkaamista sisältä ulos. Olisi hyvä, jos lämpöhäviötä olisi muutoinkin vähän ja talo olisi hyvin eristetty.
Tärkein varautuminen sähkökatkoon on, että asiaa ja tilannetta ylipäätään miettii etukäteen. Monet ihmiset nykyaikana eivät ole varautuneet millään tavalla poikkeustilanteisiin. Esimerkiksi suurin osa ihmisistä ei ole ylipäätään millään tavalla edes miettineet sitä, mitä he tekevät, jos sähköt katkeavat pitkäksi aikaa.
Jos kännykässä on akkua ja virtaa sähkökatkon aikana, voi kännykkää käyttää uutisten lukemiseen. Sähkökatkon tai poikkeustilanteen aikana on tärkeää seurata uutisia ja viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Sen lisäksi sähkökatkon aikana kännykällä voi tehdä paljon muutakin. Esimerkiksi internet casino on mahdollisuus viihdyttää itseään sähkökatkon aikana.